Okudum: Kelebeklerin Yazı

Kelebeklerin YazıKelebeklerin Yazı by Adriana Lisboa
My rating: 3 of 5 stars

2003 yılında Jose Saramago ödülü alan bu roman iki kız kardeşten birinin yaşadığı ensestin hayatlarını nasıl şekillendirdiğini anlatan dramatik bir hikaye.
Hikaye edilen olayın ağırlığı ve yaşamların dramatik dönüşümü okurda iz bırakıyor. Buna rağmen yazar cümlelerini gereğinden fazla uzatmaya, anlattığı sahneleri tekrarlamaya gereksinim duymuş. Bence bu da anlatımı zayıflatıyor.
Romanların ve öykülerin içinde yer alan sanat eserlerinin kimi zaman hikayenin gelişimine eşlik etmesi, kimi zaman bir leit motif oluşturması ya da dikkatli okurun keşfedeceği göndermeler
en çok hoşuma giden detaylardır. Örneğin Tabucchi'nin Ters Yüz Oyunu ve Leyla Erbil'in Cüce isimli romanının içinden bakan Velázquez'in Nedimeler tablosu; Jose Saramago'nun Körlük isimli romanının içine sakladığı Bruegel'in Körler tablosu ya da Hasan Ali Toptaş'ın Kuşlar Yasına Gider romanında dinlediğimiz türküler anlatıyı, duyguyu güçlendirir, okura bir hazine bulduğu hissini verir. Ama Kelebeklerin Yazı'nda, romanın içinde resim, müzik, heykel sanatının çeşitli örneklerinden öyle çok ve ulu orta bahsedilmiş ki kimi zaman kıpırdayamadığım bir sanat galerisinde hissettim kendimi.
Bununla birlikte kolay okunan, ne yazık ki sıklıkla yüz yüze geldiğimiz sorunlardan birini ele alan roman aynı zamanda suç ve ceza olgusunu da tartışmaya açıyor...

View all my reviews

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş, Kum, Deniz ve Kitap

Cenk Hikayeleri - Murathan Mungan

Hangi Şehir Hangi Hikaye