Huzursuzluğa Dair

Huzursuzluğun KitabıHuzursuzluğun Kitabı by Fernando Pessoa
My rating: 5 of 5 stars

Huzursuzluğun Kitabı, Pessoa'nın yarı-heteronim dediği Bernardo Soares isimli bir karakterin kendi hayatını anlattığı bir roman gibi düşünülse de kahraman ve yazar birbirini çağrıştıran kimlikler olduğundan metin boyunca Soares ile birlikte Pessoa'nın da sesini duyuyoruz.
Pessoa'nın hayata, kendine, Lizbon'a, mitolojiden felsefeye, edebiyattan dil kuramına, inançtan siyasete, aşka, cinselliğe, varoluşa, evrenin oluşumuna, psikolojiye dair düşüncelerini döktüğü, evirip çevirdiği anlatılar.
1913 yılında üzerinde çalışmaya başladığı bu kitaptaki metinleri ölmeden bir yıl öncesine dek parça parça yazmış. El yazmalarının saklı olduğu meşhur sandık açıldıktan sonra, dağınık metinler bir araya getirilmiş ve 1982' de Portekiz'de yapıt ilk kez olarak basılmış. Zaman içinde yeni bulunan metinlerin eklenmesi, el yazmalarında yanlış okunmuş yerlerin düzeltilmesiyle yeni basımlar yapılmış.
Dünya edebiyat tarihinde çok özel bir yeri olan Fernando Pessoa'nın en hacimli, onu en iyi ifade eden kitabı olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz.
Okuru kendine çeken evrensel bir sorgulama, şiirsel bir metin.
Gerçek edebiyat hazzı için okunmadan geçilmeyecek kitaplardan biri.



View all my reviews

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güneş, Kum, Deniz ve Kitap

Cenk Hikayeleri - Murathan Mungan

Hangi Şehir Hangi Hikaye